Какви са често срещаните грешки при скосяване?

Mar 16, 2026

Остави съобщение

Често срещани грешки при скосяване/скосяване
Скосяването (скосяването) се използва широко в заваряването, металообработването, дървообработването и други индустрии. Неправилната работа може да доведе до неквалифицирани съединения, дефекти на заварките, материални отпадъци и опасности за безопасността.

1. Неправилен ъгъл на скосяване или непоследователни ъгли
Отклонение в настройките на ъгъла, отклонение на ъгъла по време на обработка
Причинява неравномерни пропуски при сглобяване, лошо образуване на заварки и невъзможност да се изпълнят техническите стандарти
Решение: Калибрирайте с транспортир, фиксирайте параметрите на оборудването, първо направете пробни разрези

2. Прекомерно скосяване, загуба на материал
Повърхността на скосяването е твърде широка, увеличава добавъчния метал, разходите за заваряване и термичната деформация
Тънките плочи могат да отслабят здравината и да намалят ефективността на производството
Решение: Обработвайте стриктно според чертежите, контролирайте размерите на фаската

3. Тъпи или повредени инструменти / шлифовъчни дискове
Тъпите инструменти водят до груби срязвания, отчупване, влачене и следи от изгаряне
Износените шлифовъчни дискове причиняват неравномерни скосове и окисляване на повърхността
Решение: Редовно заточвайте или подменяйте, проверявайте състоянието на инструмента преди употреба

4. Детайлът не е здраво фиксиран
Заготовката се измества по време на обработката, причинявайки наклонени скосове и грешки в размерите
Дългите парчета без опора са склонни да развиват вълнообразни ръбове
Решение: Използвайте скоби, за да осигурите подходяща опора за детайла

5. Нестабилна скорост на подаване и налягане
Твърде бързото или твърде бавното подаване води до неравномерни скосове, изгаряне или начупване
Неравномерният натиск причинява неравни наклонени повърхности
Решение: Захранете с еднаква скорост, поддържайте стабилно налягане

6. Пропускане на стъпката за пробно рязане
Директната обработка може да доведе до грешки в ъгъла и размера, причинявайки партиден скрап
Решение: Извършете пробни разрези на скрап материал, за да потвърдите качеството преди официалната обработка

7. Неадекватно почистване на повърхността на детайла
Ръждата, маслото и прахът влияят върху качеството на рязане; заваряването може да доведе до образуване на пори и шлакови включвания
Решение: Почистете краищата на детайла преди обработка

8. Неправилен избор на инструмент/шлифовъчен диск
Несъответствието между инструмента и материала води до лошо рязане и повреда на инструмента
Решение: Изберете подходящи инструменти и абразиви според материала

9. Пренебрегване на охлаждането и безопасността
Прегрятият метал може да стане крехък и да изгори
Липсата на защита може да причини злополуки
Решение: Охлаждайте правилно, носете предпазни средства и следвайте стандартните процедури

10. Объркващи наклонени срезове с ъглови
Смесването на скосени ъгли с наклонени ъгли на рязане причинява грешки при обработката
Решение: Изяснете изискванията на процеса, разграничете посоката на скосяване и ъглите

Изпрати запитване